Szerzetesek tere: Veled együtt vagyunk rendben!

A megszentelt élet évének keretében, szeptember 18-19-én a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája SZERZETESEK TERE címmel különleges rendezvényt szervez a budapesti Március 15. téren és a Ferenciek terén, közel száz magyarországi szerzetesrend részvételével. Az esemény szlogenje: Veled együtt vagyunk rendben.

 

 

 

 

 

A Szerzetesek Tere mintegy száz szerzetesrend életének, imádságának, tevékenységének, kapcsolatainak több mint 24 órás keresztmetszete, ahol megnyílik a látogató számára a szerzetesekkel való találkozás sokszínű lehetősége. A szervezők előadásokkal, imádságokkal, koncertekkel, kulturális és családi programokkal, gasztronómiai bemutatóval várják az V. kerület két kiemelt területén az érdeklődőket. A Március 15. tér, a Ferenciek tere és a hozzájuk kapcsolódó templomok másfél nap erejéig „nyitott kolostorrá”, a szerzetesekkel való találkozás helyszínévé válnak, ahol többek közt a RENDBEN VAGYOK kampány szerzetesi szereplőivel is lehet majd beszélgetni, hozzájuk kérdéseket intézni.

Rendben vagyok, rendben vagyunk – számomra nagyon erős kijelentések ezek. Sokkal inkább kérdések, semmint állítások: Rendben vagyok? Rendben vagyunk?

Osztozunk minden emberrel a rendben lét szüntelen keresésében, figyelve hol és hogyan fakad az élet, hol és hogyan mutatkozik meg. Együtt vagyunk. S egymásra vagyunk utalva az Egyházban is, kiegészítve, segítve egymást életállapotunkban. Szerzetesi meghívásunk és küldetésünk szólít minket a legkülönbözőbb emberek felé, úgy, mint annak idején a názáreti Jézusnál láttuk. Ott vagyunk, ahol jelenlétünkkel kifejezhetjük: Itt van Isten veled, itt van ő velünk. Együtt lehetünk rendben” – mondta el Labancz Zsolt, a Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának elnöke, az esemény ötletgazdája.

 

A rendezvényen többek közt fellép majd a Kaláka együttes és az Octovoice jazz-acapella formáció. Különleges előadással érkezik Hegedűs Endre és felesége, akik művésztársaikkal együtt nyolckezes zongoradarabot adnak elő a Március 15. téren. A Piarista Kápolnában Sík Sándor piarista költő és egykori tartományfőnök, cserkészvezető életét bemutató összművészeti előadást mutatnak be Dóczy Péter rendezésében. Ezen kívül, több mint tíz sátorban, gasztronómiai, egészségügyi, tudományos, kulturális, sportprogramokon vehetnek részt a látogatók. A szerzetesekből álló „Élő könyvtár” a rendhagyó tanórákban gazdag „Nyitott osztályterem”, a szerzetesi „Csodapatika”, a „Szerzetesi Piac” mind gazdagítja a palettát.

„Jó dolog szerzetesnek lenni. Jó dolog Istennek élni. De szerzetesnek lenni, igazán rendben lenni, ez alapvetően közösségi tapasztalat. Jézus Evangéliumát csak együtt lehet élni, tapasztalni az erejét. Ezt a tapasztalatot szeretnénk mindenkivel megosztani, aki nyitott erre” – összegez Deák Hedvig domonkos nővér, a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának elnöke.

Ulrik M. Monika, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája vezetője így fogalmazta meg a rendezvény fő üzenetét:Nekünk fontos, hogy Veled együtt vagyunk rendben! Fontos, mert a teremtett világ rendjében egymásra vagyunk utalva, egymást kiegészítve együtt vagyunk elegek ahhoz, hogy – Szentgyörgyi Albert szavaival élve – szebbé tegyük a teremtés ránk eső zugát.”

Az MSZK Irodája és a Magyar Fotóművészek Világszövetsége által 2015 nyarán kiírt Rendben lenni – képek szerzetesekről c. pályázat díjkiosztó ünnepsége szeptember 19-én 17:30-tól lesz a Március 15. téri nagyszínpadon. A pályázatra lehetett szerzeteseknek és civileknek is egyaránt nevezni; a két kategóriában több mint 400 kép érkezett összesen. A díjakat Dr. Patrus Sándor, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke és Tornay Krisztina Petra SSND adja majd át.

Az MSZK Irodája 2015 júniusától indította el a Rendben vagyok. Földön járok, égre nézek szlogennel futó integrált kommunikációs kampányát. A kampány fő célja volt, hogy a szerzetesekről alkotott sztereotip képet – miszerint a szerzetes teljes elvonultságban él és naphosszat csak imádkozik - a társadalomban árnyalja, megszólítva a nehezen elérhető csoportokat is. A kampányhoz hasonlóan a másfél napos, színes és interaktív programokkal teli rendezvény meg szeretné mutatni, hogy jelen korunkban mi a szerzetesek szerepe és elköteleződése a mai magyar társadalomban.

Program és részletes információk: http://www.szerzetesektere.hu

 

SAJTÓKAPCSOLAT

Szathmáry Melinda
Ester Communications
T: 30/217 7129
E-mail: szathmary.melinda@estercom.hu

 

HÁTTÉR:

A Ferenc pápa által meghirdetett megszentelt élet éve három fő célkitűzése:
hálával tekinteni a múltra, szenvedéllyel megélni a jelent és a jövőt reménységgel átölelni. A szerzetesek évének is nevezett esztendő 2014. november 30-án kezdődött, és 2016. február 2-án, a megszentelt élet napján ér véget. Magyarországon az év keretében számos izgalmas programot szerveznek központi és regionális szinten egyaránt, amelynek egyik kiemelt eseménye a szeptember 18-19-én a Március 15. téren és környékén megrendezendő SZERZETESEK TERE.