A megszentelt élet évének magyarországi központi programjai

2014. november 30-án kezdődik el hivatalosan a megszentelt élet éve, amely 2016. február 2-ig tart.

Ulrik Monika nővér, a női és férfi szerzetes elöljárók közös irodájának vezetője tájékoztat a főbb programokról, tudnivalókról.

 

 

 

 

 

 

Nekünk, Magyarországon élő szerzeteseknek külön jelentőséget adhat ennek az évnek az a tény, hogy épp huszonöt éve annak, hogy a magyarországi szerzetesrendek, kongregációk, társulatok hivatalosan és külső korlátozások nélkül is elkezdhették működésüket, kiterjesztve jelenlétüket és szolgálataikat karizmáik szerint.

A „szerzetesek évét” – a vatikáni nyitószentmisével egy időben – Erdő Péter bíboros atya nyitja meg a Szent István-bazilikában, a 2014. november 30-án 10 órakor kezdődő szentmise keretében. A szentmisét a Duna Televízió élőben közvetíti.

 

PROGRAMOK

Az év megnyitása előtt, mintegy előkészületül az alábbi központi események lesznek:

2014. november 27-én 19 órai kezdettel a Sapientia Szabadegyetem sorozatának utolsó estéjén Deák Hedvig OP, az MRK elnöke és Labancz Zsolt SchP, az FSZK elnöke tartanak előadást Mi a szándéka Ferenc pápának a megszentelt élet évével? címmel.

2014. november 28-án imavirrasztást tartunk. Imádkozunk, hogy elő tudjuk készíteni és be tudjuk fogadni mindazt a kegyelmet, amit ez az év tartogat a számunkra. Imádkozunk, hogy megújuljunk hivatásunkban; imádkozunk munkatársainkért, akikhez a küldetésünk szól és akikkel együtt töltjük be küldetésünket; imádkozunk a ránk bízottakért és nem utolsó sorban azokért a fiatalokért, akik hivatásukat keresik, akik esetleg az isteni hívásra adott válaszukat fontolgatják szívükben.

Az imavirrasztás a Jézus Szíve templomban lesz (jezsuiták, Mária utca), 18 órakor szentmisével kezdődik, amelyet Forrai Tamás jezsuita tartományfőnök mutat be, és az azt követő imádsággal folytatódik 21 óráig. Az imavirrasztást Zics Ildikó SSS testvér szervezi.

A szerzetesek évére egy külön honlapot hozunk létre www.szerzetesek.hu címmel.

Szeretettel hívunk minden nővért, testvért és atyát, mindenkit, aki valamilyen módon hozzánk tartozik, minden érdeklődőt, hogy csatlakozzon programjainkhoz, imádságunkhoz és kövesse az eseményeket akár a Duna TV közvetítésén keresztül, akár a hamarosan megnyíló honlapunkon.

 

Ulrik Monika SSND
a női és férfi szerzetes elöljárók közös irodájának vezetője