Gyermekektől kapott születésnapi ajándékot a szentatya

Ferenc pápa december 14-én délelőtt látogatást tett a vatikáni Szent Márta gyermekgyógyászati gondozóban, amelyet a Páli Szent Vince Szeretet Leányainak Társasága működtet.

 

 

 

 

Ezt követően a VI. Pál teremben találkozott az ott ápolt gyermekekkel és családtagjaikkal, továbbá az intézetben dolgozó önkéntesekkel.

Elsősorban a nem EU-államokból érkező bevándorlók gyermekeit, főként újszülötteket lát el: tej, pelenka és egyéb támogatás formájában. Az alapvető szükségleteken túl a Szent Márta központ orvosi és pszichológiai segítséget is nyújt. Ezen kívül nyári táborokat szervez, valamint babakocsikat, ruhákat és játékokat bocsát ellátottjai rendelkezésére. Az elmúlt évben mintegy 360 családnak nyújtott segítséget az intézet, köztük számos muzulmánnak és egyéb vallásúnak. 

Ferenc pápát meglepetéssel fogadták a gyermekek. Közelgő 77. születésnapja alkalmából egy kisebb ünnepség keretében tortával és egy pulóverrel ajándékozták meg. A Szentatya a következő szavakkal mondott köszönetet a gyermekeknek: „Köszönöm nektek, hogy eljöttetek, köszönöm a szeretetet, az örömet, amelyet magatokkal hoztatok, köszönöm a meglepetést és a tortát. Majd később megmondom, hogy finom volt-e vagy sem. Az Úr áldjon meg benneteket”. Ferenc pápa ezt követően nagy szeretettel üdvözölte személyesen is a gyermekeket.

A találkozón köszöntötte a Szentatyát a gyermekgyógyászati gondozó vezetője, Antonietta Collacchi nővér, továbbá egy perui kisgyermek édesanyja. Antonietta nővér röviden megemlékezett arról, hogy az intézmény hosszú múltra tekint vissza, ugyanis több mint 90 éve működik szeretetszolgálati gondozóként. Egy évszázada segít azoknak a rászorultaknak, akik a világ szemében láthatatlannak tűnnek. 1922. május 8-án XI. Piusz pápa áldotta meg az intézményt, amely azóta folyamatosan teljesít szolgálatot.

„A beteggondozó orvosi, pszichológiai ellátást biztosít nemcsak a gyermekeknek, hanem az édesanyáknak is, továbbá ellátja a gyermekeket a növekedéshez szükséges legfontosabb kellékekkel. Mindezt az intézményben dolgozó önkéntes orvosok és ápolók segítsége és áldozatos munkája teszi lehetővé – emlékeztetett a nővér. – Az Isteni Gondviselés mindenben támogat minket napról napra növelve a szeretetből fakadó szolgálatot. Egy keresztény számára a valódi hatalom a szolgálatban rejlik Krisztus példáját követve. Ebben a lelkületben tevékenykedünk a szolidaritás és a szeretet érdekében.”

Antonietta Collacchi nővér végül arra buzdított beszédében, hogy advent idején a Messiás eljövetelét várva fordítsuk mi is tekintetünket egy nehézségekkel küszködő család felé.

Ezt követően egy perui édesanya köszöntötte Ferenc pápát, aki megemlékezett arról a szeretetteljes szolgálatról, amelyet az intézmény dolgozóitól kap. Köszönetet mondott a Szentatyának a látogatásért, amellyel örömteli pillanatokat okozott mindenkinek. „A pápa mosolya – mondta még a perui édesanya – eljut az emberek szívébe és békét ad nekik. Hálát adott azért, hogy Ferenc pápa nap mint nap segít a Jézussal való találkozásban. Az intézmény gyermekei a legszebb ajándékot kapták idén karácsonykor: ez pedig a Szentatya mosolya, simogatása, ölelése” – zárta rövid beszédét a perui édesanya Ferenc pápa a Szent Márta gyermekgyógyászati gondozóban tett látogatása alkalmával.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír