„Kötelező” könyvek papoknak, férfi szerzeteseknek

„A jó pap holtig tanulja önmagát.”

Dr. Magyar Balázs pszichiáter könyvajánlója

 

A Belső tűz (A férfilétről) című könyvről mindig Magyar Balázs, a szerzetesi, papi körökben jól ismert pszichiáter, addiktológus főorvos jut eszembe. Pár évvel ezelőtt egy Alexandra könyvesboltban találtunk egymásra. Beszélgetésünk végén lelkesen ajánlotta nekem ezt a könyvet, úgy emlékszem, ezekkel a szavakkal: „Ezt minden papnak el kellene olvasnia.”

Most megkértem, írjon pár sort ilyesfajta  „kötelező” könyvekről papoknak, férfi szerzeteseknek.

Íme a válasz:

 

 

Kedves Endre!

„Vannak könyvek, melyeket minden papnak el kellene olvasni” – mondtam neked, amikor a Gondviselés a könyvesboltban, a polcok között a kánikulában összehozott kettőnket. Jó találkozás volt. A könyvek is azok.

Richard Rohr: A férfi útja I. és II. feltétlen alapanyag a férfivá válás felé indulóknak. Richard Rohr többi könyvét is ajánlom folytatásnak, legutóbb Emelkedő zuhanás című könyvében ír az emberélet két nagy szakaszának lelkiségéről.

Ezeket követi Henri J. M. Nouwen sorozata, melyből A tékozló fiú hazatérése című könyvét emelném ki.

Sam Keen Belső tűz című könyve a férfilétről, a férfiság és férfiasság történetéről, buktatóiról szól. Kiváló, mély olvasmány! Időnként felháborít, megvilágosít, csak éppen meg nem nyugtat. Sok lelki összefüggésre jöttem rá, egész gyermekkorom lepergett, míg a könyvet forgattam. Mély belső utazásra buzdít, szembeszáll a divatos sztereotípiákkal, nagy tapasztalattal vázolja fel a legfontosabb férfiszerepeket.

(Mindhárom az Ursus Libris kiadótól.)

A Vita consecrata (Sapientia) sorozatból két nagy élményem: Amedeo Cencini: A Fiú lelkülete – a szerzetesképzésről, és Notker Wolf könyve Az embervezetés művészetéről.

Jövő hónapban megjelenik: A pap és a nő (Kairosz Kiadó) – Kőrösiné Merkl Hilda, Magyar Balázs és Varga László kaposvári plébános beszélgetéseiből. A könyvben Jézus nőkkel való találkozásainak szentírási alapján, a mai papok, szerzetesek mai nőkkel való találkozásairól elmélkednek.

„A jó pap holtig tanulja önmagát.”

Magyar Balázs