„A szegények az egyház kincsei”

Vivarium Teológiai Műhely a bakonybéli bencés monostorban, 2014. október 28–31.

Jelentkezési határidő: 2014. október 15.

 

 

 

 

 

 

 

 

2013-ban a bakonybéli bencés közösség elindította a Vivarium teológiai műhelyt azzal a szándékkal, hogy a teológia iránt érdeklődő, világban élő keresztények mindennapi Krisztus-követésüket érintő kérdésekről ismereteket szerezzenek, tanuljanak, beszélgessenek egymással. Mindezt egy közel ezeréves bencés monostor falai között tehetik meg a szerzetesközösség által megélt napi imaélet keretein belül, felkészült teológusok, szakemberek vezetésével, szemináriumi jelleggel.

A műhely nevét a 6. századi tudós szerzetes, Cassiodorus (+585) dél-itáliai kolostora ihlette: a Vivariumban élő szerzetesek az imádság és a Biblia tanulmányozása mellett a népvándorlás zűrzavaros korában a klasszikus keresztény műveltséget ápolva élték meg hivatásukat.

A műhelymunkára életkortól, nemtől és végzettségtől függetlenül mindazok jelentkezését várják, akik az életüket érintő kihívásokra szeretnének a kinyilatkoztatás és az egyházi hagyomány fényében reflektálni, s ehhez néhány napra a világ zajától elvonulva készek egy monostor imádságos életébe bekapcsolódni.

A 2013-as Vivarium beszélgetéseinek témái a keresztény életállapotok (házasság és megszentelt élet), a szakrális művészet, valamint a liturgia antropológiai alapjai voltak.

Idén az egyház társadalmi tanítása és az evangéliumi szegénység kérdése áll a középpontban.

 

Témagazdák: Dr. Udvardy György pécsi püspök, Dr. Heidl György egyetemi tanár és Dr. Baán Izsák bencés szerzetes.

Időpont: október 28–31.

Helyszín: A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor vendégháza

A jelentkezés feltételeiről, részletes programról érdeklődni lehet az izsak@szentmauriciusz.hu e-mail címen.

Jelentkezési határidő: 2014. október 15.