2013. 12. 28. Üzenet a fiatalok taizéi találkozójára (Strasbourgba)

Ferenc pápa üzenete a fiatalok európai találkozójára
(Strasbourg, 2013. december 28. – 2014. január 1.)

2013. december 28.
(Letölthető: pdf, epub, mobi formátumban.)

 

 

 

 

2013. december 28-tól 2014. január elsejéig tart Strasbourgban a fiatalok 36. európai találkozója, melyet a taizéi közösség kezdeményezett.

Közöljük azt az üzenetet, amelyet Ferenc pápa küldött Pietro Parolin államtitkáron keresztül az európai fiatalok ökumenikus találkozójára.

 

Kedves Fiatalok!

Róma örömmel emlékezik vissza tavalyi európai találkozótokra, és különösképpen arra a szép imádságra, amelyre több ezer fiatal gyűlt össze XVI. Benedek pápával a Szent Péter téren. Ferenc pápa közel érzi magát hozzátok, akik most egybegyűltetek Strasbourgban, valamint Elzász és Ortenau városaiban és falvaiban: olyan föld az, amelyet számtalan áldozattal járó háborúk tépáztak meg, de amely nagy reményt is hordoz, az európai család építésének reményét. Az, hogy találkozótok párhuzamosan két országban zajlik, jelet hordoz. Európának, mely nehéz időszakokon ment és megy keresztül, szüksége van elkötelezettségetekre, hitetekre, bátorságotokra.

Azért vagytok együtt, hogy „keressétek mindazok látható közösségét, akik szeretik Krisztust”. Ezt a tervet tűztétek ki a 2014-ben Taizében megvalósuló találkozók elé.

Tisztában vagytok azzal, hogy a keresztények közötti megosztottság komoly akadályt jelent az egyházra bízott küldetés teljesítése számára, és hogy „sokkal nagyobb lenne a keresztény örömhír hirdetésének hitelessége lenne, ha a keresztények felülemelkednének megosztottságaikon” (Evangelii gaudium apostoli buzdítás, 244. pont).

A pápa osztja veletek azt a meggyőződést, hogy sokat tudunk tanulni egymástól, mert sok olyan dolog van, amely összeköt minket.

A pápa számít rátok, hogy hiteteken és tanúságtételeteken keresztül az evangéliumi béke és kiengesztelődés szelleme tovaterjed kortársaitok között.

Szívből adja áldását rátok: a találkozón részt vevő fiatalokra, a taizéi testvérekre, valamint a lelkipásztorokra és mindazokra, akik befogadnak titeket Elzászban és Ortenauban.

+ Pietro Parolin
a Szentatya államtitkára

 

(Tőzsér Endre SP fordítása)

 

©   Nyomtatásban való megjelentetéséhez a Gratuitas Szerzetesteológiai Intézet
előzetes engedélye szükséges.

©   Libreria Editrice Vaticana, 2013.

©   Tőzsér Endre SP, 2013.