keleti szerzetesség

Nacsinák Gergely András – Soós Sándor: Áthosz, a Szent Hegy, az Istenszülő kertje

 

Az orthodox kereszténységben szent hegynek nevezték azokat a hegyeket, amelyek a lakott vidékektől távol menedéket nyújtottak Isten szolgáinak: a monostorokban élő szerzeteseknek és a magányt kereső aszkétáknak. Valaha számos ilyen szent hegy létezett, de mára mindössze egyetlen maradt: Áthosz.

Maciej Bielawski et al.: A bizánci szerzetesség

 

A bizánci szerzetesség szellemisége napjainkban is elven. A szívből indult ki minden értéke, a szívhez vezette követőit. Talán a „szívkultúra” a legfontosabb dimenzió, amelyben a bizánci szerzetesség kutatott, s ide utalja vissza azt, aki megpróbálja megismerni és megérteni. Az emberi szív Istent óhajtja, és benne találkozik is Istennel. Hogyan élték azt meg mindennapjaikban a bizánci szerzetesek – erről szól a könyv.

 

Johannes Cassianus: Az egyiptomi szerzetesek tanítása (Collationes Patrum) – II–III. rész (XI–XXIV. könyv)

 

Johannes Cassianus (kb. 360–435) szerzetesatya számos utazást követően, Marsilia (Marseille) közelében, Lerins-ben két kolostort alapított. Szerzetesei számára két műben foglalta össze tanítását.

Az egyiptomi szerzetesek tanítása (Collationes Patrum) – I. rész (I–X. könyv)

 

Johannes Cassianus (kb. 360–435) szerzetesatya számos utazást követően, Marsilia (Marseille) közelében, Lerins-ben két kolostort alapított. Szerzetesei számára két műben foglalta össze tanítását.

Johannes Cassianus: A keleti szerzetesek szabályai (De Institutis coenobiorum)

 

Johannes Cassianus (kb. 360-435) szerzetesatya számos utazást követően, Marsilia (Marseille) közelében, Lerinsben két kolostort alapított. Szerzetesei számára két műben foglalta össze tanítását.

A De Institutis coenobiorum 12 könyve 419–426 között keletkezett. Az első négy könyvben a palesztinai és egyiptomi szerzetesi szokásokat írja le, a további nyolc könyvben pedig Evagriosz Pontikosz nyomán a nyolc főbűnt, ill. azok leküzdésének módjait tárgyalja.

Oldalak

Feliratkozás RSS - keleti szerzetesség csatornájára