José Rodríguez Carballo OFM

A megszentelt élet évét megnyitó szentmise Rómában

Rómában 2014. november 30-án a délelőtt tíz órakor tartott szentmisén nyitották meg hivatalosan a megszentelt élet évét a Szent Péter-bazilikában. Mivel Ferenc pápa törökországi látogatása miatt nem lehetett jelen, a szentmise főcelebránsa João Braz de Aviz bíboros volt. Az alábbiakban közzétesszük Ferenc pápának az erre az alkalomra küldött üzenetét, valamint João Braz de Aviz bíboros szentbeszédét.

A szerzetes nem sziget

Beszélgetés Rodríguez Carballo érsekkel az Osservatore Romano magyar kiadásában

A „vészpróféták” és minden nehézség ellenére a szerzetesség életerős, evangéliumi kovászként és prófétai elkötelezettséggel működik a legkülönfélébb egzisztenciális peremterületeken. Ebben a lapunknak adott interjúban realista, ugyanakkor bizakodó és reményteli képet vázol fel José Rodríguez Carballo érsek, a szerzetesi kongregáció titkára.

Sajtótájékoztató a megszentelt életnek szentelt évről

2014. január 31-én 11.30-kor a Vatikán II. János Pál termében sajtótájékoztatót tart João Braz de Aviz bíboros, a Megszentelt Élet Intézményei és Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának prefektusa, valamint José Rodríguez Carballo érsek, a dikasztérium titkára a megszentelt életnek szentelt 2015-ös esztendőről.

Mi az oka a szerzetesi hivatások válságának?

Megelőzni a kilépéseket, megerősíteni a hűséget

José Rodríguez Carballo érsek „Hivatásbeli törékenység: mennyiben felelősek a megszentelt élet intézményei?” címmel tartott előadást az Antonianumon. Ennek közöljük az első részét, mely a szerzetes élet elhagyásának okait vizsgálja, valamint a végkövetkeztetéseit.

A képzésen múlik a megszentelt élet jövője

„A képzésen múlik a megszentelt élet jelene és jövője, mert nélküle a monotónia, a rutin, a középszerűség és a fásultság alighanem megfojtja a megszentelt életet” – mondta José Rodríguez Carballo érsek, a Megszentelt Élet Intézményei és Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának titkára a dikasztérium interdiszciplináris kurzusának (Studium) tanévzáróján.

Carballo, José Rodríguez OFM: „Mily édes ínyemnek mindegyik szavad.” A Kisebb Testvér intellektuális hivatása

Adatok
Szerző: 
Carballo, José Rodríguez OFM
Cím: 
„Mily édes ínyemnek mindegyik szavad.” A Kisebb Testvér intellektuális hivatása

Communio 13 (2005/2–3) 137–165.

Feliratkozás RSS - José Rodríguez Carballo OFM csatornájára